Návrat nebo konec vkladních knížek

Když se řekne vkladní knížka, je možné, že mladší generace nebude vědět o čem je vlastně řeč. Většina z nich totiž asi o existenci vkladních knížek nemá vůbec tušení. Jsou přežitek z minulých dob. Mají vůbec ještě nějakou šanci? Finanční trh nám nabízí totiž spoustu jiných možností. Můžete své peníze ušetřit efektivněji. V nabídce je množství spořicích účtů, které můžeme využít a pravděpodobně i s výhodnější úrokovou sazbou než nám nabízí spoření na vkladní knížku. Úroková sazba na vkladní knížce je totiž podstatně nižší.
rozsypané mince
Není tedy divu, že o spoření peněz na vkladní knížku je jen minimální zájem. Z tohoto důvodu také naleznete tento produkt jen u mizivého množství bankovních institucí. Většina bank a spořitelen totiž tuto možnost vůbec nenabízí. 
Vkladní knížky jsou nejspíš přežitkem a jejich nejlepší době už odzvonilo, ale to neznamená, že se s nimi nemůžete setkat. Určitě někteří starší občané ještě vkladní knížkou disponují. Zejména to budou prarodiče, kterým je tento finanční produkt historicky blízký a kteří se rozhodli uspořit nějaký obnos třeba svým vnoučatům. Nezapomeňte v tomto případěna to, že podmínky pro výběr peněz a darování vkladních knížek prošli legislativními změnami.Zjistěte si aktuální změny. Mezi novinky patří případ, kdy se rozhodnete svou vkladní knížku někomu darovat. V této situaci musíte našetřený obnos z knížky vybrat a poukázat na účet příjemce. Výběr peněz je vázán určitou výpovědní lhůtou, berte to tedy také v potaz.
kravička pokladnička
V dnešní době asi úplně neznámá je výherní vkladní knížka. Žádný podobný produkt na finančním trhu nenaleznete. Ve své podstatě je to historická záležitost. Jestli čekáte na této knížce nějaké výhodné úroky, budete velmi zklamáni. Toto spoření je totiž bezúročné. Jediné, co by na výherní vkladní knížce pro vás mohlo být zajímavé je slosování dvakrát do roka. Pokud jste dítě štěstěny a bude vylosována vkladní knížka s vaším číslem, můžete získat výhru až 1 000 000 korun.