Misky na klíčení jsou efektivní pomůckou

Klíčky jsou doslova vitamínovou bombou. Jedná se o efektivní zdroj velmi důležitých živin a látek, které mají pozitivní vliv na lidský organismus. Metoda klíčení je velmi snadnou záležitostí. Dnes je to vše ještě jednodušší. Už dávno pominul způsob klíčení ohledně použití buničité vaty a většinou nádoby od nanukového dortu. Tyto časy jsou nenávratně pryč. Však i dnes je mnohem rozmanitější výběr semen pro klíčení.
vývoj ze semínka.png
Pozor, začínáme…

Samotné klíčení je velmi snadné a zvládne tento postup zcela každý. Pro maximální efekt a jistotu, je vhodné použít nádobu k tomu určenou. Po zakoupení semen, je zapotřebí je dát do misky na klíčení semíneka umístit na tmavší místo při pokojové teplotě. Každý den je nezbytné semínka proplachovat. Proteklou vodu je nutno vždy vylít. Podstatou nádoby je, že udržuje optimální vlhkost. V případě použití takto adekvátní nádoby máte garanci, že nedojde ke vzniku plísně a můžete klíčit postupně různá semena. Tím tak máte k dispozici neustále čerstvé klíčky ke konzumaci.

Důvody aneb proč klíčit?

Klíčky jsou bohatým zdrojem veškerých potřebných vitamínů pro lidské tělo. Dále obsahují minerály, antioxidanty, bílkoviny, enzymy, mastné nenasycené kyseliny. Zelené výhonky obsahují chlorofyl, který je velmi prospěšný. Klíčky jsou velmi dobře stravitelné a především výživné. Díky obsahu enzymů je zajištěno snadné trávení.

Klíčky napomáhají regeneraci buněk, kdy efektivně působí proti volným radikálům. Rovněž pročišťují organismus. Naklíčená semena obsahují mnohonásobně více vitamínů a důležitých látek. Klíčky způsobují zásaditost v lidském těle.
řeřicha setá semena.jpg

Konzumace a využití v kuchyni

Klíčky se hodí takřka ke všemu. Ideální je konzumace v syrovém stavu, kdy tak je zachován nejvyšší obsah důležitých látek. Vhodné je použít klíčky do salátů, pomazánek, do smoothie, do jogurtu či tvarohu, do dipu apod. Použít lze však klíčky i do omáček, k masu, k rybě, do polévek nebo jen nasypat na chleba.

This entry was posted in Nezařazené and tagged . Bookmark the permalink.