Zázračný všelék

Tato rostlina, která pochází z Indie, je známá hlavně pro své kořenové hlízy, které se sušením a následným rozemletím, na jemný prášek, mění v koření oranžové barvy. Název získala ze svého latinského jména Curcuma Longa (Kurkuma dlouhá) ale ve světě je spíše známá pod názvem Turmeric.
Používá se především v Indické kuchyni, ale svoje uplatnění jistě najde i v mnoha dalších receptech. Protože mezi největší pěstitele patří Indonésie, Srí lanka a Čína, i zde se můžeme setkat s využíváním tohoto koření v kuchyni. Může se ale také používat i jako barvivo, které intenzivně barví pokrmy do sytě žluta.Kurkuma – hlíza a koření
Svou oblibu si kurkuma získala převážně svými léčebnými účinky. Kurkuma je protizánětlivá, slouží jako antioxidant, který zpomaluje stárnutí a efektivně ničí bakterie a viry v těle, proto je účinným pomocníkem při boji proti nemocím, zvláště pro jedince s nízkou imunitou. Zároveň zvyšuje tvorbu žluči a tím usnadňuje trávení. Pravidelné užívání snižuje deprese, a proto ho spousta lidí zařazuje do svého jídelníčku jako prevenci, zejména na jaře, kdy je zvýšený výskyt depresivních nálad. Při dlouhodobém užívání výrazně snižuje cholesterol. Díky látce kurkumin se ženám, které mají problémy s početím, doporučuje užívat zvýšené množství tohoto koření.Kořenové hlízy kurkumy
Pokud nevíte, kde si můžete kurkumu koupit, zaměřte se na obchody, které se zabývají prodejem exotického koření, velké obchody, obchody se zdravými potravinami či si toto zázračné koření objednejte na internetových stránkách, které mnohdy nabízejí i kurkumu v bio kvalitě. Jestliže se rozhodnete pro nákup tohoto koření, je lepší vždy vsadit na kvalitu. Rozdíl poznáte jak ve vůni, tak v chuti.